ΜΕΛΕΤΗ 2008

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Το Εργατικό Κέντρο Νομού Κοζάνης, ζει από κοντά την μεγάλη κοινωνική αδικία της ανεργίας που μαστίζει την περιοχή μας, και ιδιαίτερα τους νέους και τις γυναίκες.

Επιπρόσθετα, μεγάλο πρόβλημα στο ήδη βεβαρημένο περιβάλλον της αγοράς εργασίας, δημιουργούν οι λεγόμενες: «Μορφές Ελαστικής Απασχόλησης».

Οι εργοδότες εκμεταλλευόμενοι το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, παραβιάζουν την Εργατική και Ασφαλιστική Νομοθεσία, με αποτέλεσμα η πλήρη απασχόληση να υποχωρεί εντυπωσιακά και να κερδίζει έδαφος η μερική απασχόληση.

Θεωρήσαμε ως ελάχιστη προσφορά να ενεργοποιήσουμε τους τοπικούς φορείς και να αφυπνίσουμε συνειδήσεις, ότι στον τόπο μας κάτι δεν πάει καλά με την Ανεργία και την Απασχόληση ,προχωρήσαμε στην μελέτη όπου εξειδικευμένα εμφανίζεται το μεγάλο πρόβλημα όπως καταγράφεται από την ομάδα του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ και του ΚΕ.Π.Ε.Α ( ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΩΝ ) που συνέταξε τη μελέτη.

Μήχος Ευάγγελος

Πρόεδρος

Εργατικού Κέντρου Νομού Κοζάνης

ΜΕΛΕΤΗ

Το Εργατικό Κέντρο Νομού Κοζάνης σε συνεργασία με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕ.Π.Ε.Α), στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του πραγματοποίησε ακόμη μια έρευνα για την αγορά εργασίας στον κλάδο του εμπορίου και του επισιτισμού, την ανασφάλιστη εργασία και τη Μερική Απασχόληση σε όλο τον νομό (πλην του δήμου Εορδαίας).

Στόχος ήταν η ανάδειξη του προβλήματος της μερικής απασχόλησης και της εισφοροδιαφυγής,

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το ΚΕ.Π.Ε.Α του Εργατικού Κέντρου νομού Κοζάνης και επεξεργάστηκε στοιχεία από το ΙΝ.Ε.ΚΑ. Εργατικού Κέντρου νομού Κοζάνης και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Απασχόλησης του νομού, τα οποία αφορούν το διάστημα του δεύτερου 6μήνου του 2007.

Η έρευνα κατέδειξε ότι η αυξημένη Ανεργία και η οικονομική ύφεση που βρίσκεται ο νομός τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση συνεχών αντεργατικών ρυθμίσεων για τα εργασιακά, οδήγησαν σε ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία την αγορά εργασίας με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να εξαναγκάζονται σε απασχόληση με δυσμενέστερους για αυτούς όρους.

Το πρόβλημα της απασχόλησης στο Νομό Κοζάνης είναι ιδιαίτερα έντονο λόγω της πολύ υψηλής ανεργίας και της μηδενικής δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στην περιοχή . Η ανεργία στο νομό Κοζάνης βρίσκεται στο 18,5%.

H μεγάλη πίεση της ανεργίας, έχει ως αποτέλεσμα, να κερδίζει συνεχώς έδαφος. Η Μερική Απασχόληση καθώς και η αδήλωτη εργασία.

Ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα SUPER MARKET – Εμπόριο - Επισιτισμός, η κατάσταση συνεχώς παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, η οποία οφείλεται στη μεγάλη πίεση της ανεργίας και κατά μεγάλο λόγο στην έλλειψη Μηχ/σμών ελέγχου όπως για παράδειγμα η έλλειψη ΕΥΠΕΑ ΙΚΑ που είναι υπεύθυνη να ελέγχει της επιχειρήσεις εάν ασφαλίζουν το προσωπικό.

Λόγω αυτού του γεγονότος υπάρχουν επιχειρήσεις που άλλες μεν προσλαμβάνουν το προσωπικό με μερική απασχόληση και άλλες λειτουργούν χωρίς να έχουν προσωπικό, με αποτέλεσμα τη συνεχή υποχώρηση της πλήρους απασχόλησης και την ενίσχυση της ανασφάλιστης εργασίας

Το πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής καθημερινά διογκώνεται και η εκμετάλλευση των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα συνεχίζεται να εντείνεται με τη συνεχή αυθαιρεσία των εργοδοτών και την ανοχή του κράτους

Για την κατάσταση αυτή που έχει διαμορφωθεί υπάρχει σαφέστατη ευθύνη της πολιτείας που δεν ενεργοποιεί του ελεγκτικούς μηχανισμούς και ανέχεται την ασυδοσία στην αγορά εργασίας. Την ίδια ευθύνη έχουν και οι εργοδότες, που εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση στην αγορά εργασίας και την υψηλή ανεργία, παραβιάζουν την ασφαλιστική και εργατική νομοθεσία.

Κύρια θύματα της κατάστασης αυτής, είναι οι εργαζόμενες γυναίκες της περιοχής που εργάζονται κατεξοχήν στις οικονομικές δραστηριότητες: SUPER MARKET- Εμπόριο- Επισιτισμός, καθώς και οι νέοι.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι τέλος του έτους 2007, από τα στοιχεία προκύπτουν δύο διαπιστώσεις

1η: η μεγάλη εισφοροδιαφυγή και η μαύρη απασχόληση στους κλάδους του επισιτισμού και του εμπορίου.

2η: η αύξηση της μερικής απασχόλησης στις παραπάνω κατηγορίες.

Η ανεργία βρίσκεται στο 18,5% τυπικά, δίχως να υπολογίζεται η μη καταγραφή ως ανέργων των νέων αγροτών, των εργαζομένων έστω και μία ώρα, των ανασφάλιστων ομήρων στα STAGE, και «όσων βαρέθηκαν να πηγαινοέρχονται στον ΟΑΕΔ» και των προγραμμάτων κατάρτισης για όσο αυτά διαρκούν.

Η απασχόληση ανά κατηγορία σε σύνολο επιχειρήσεων, φύλλο και μορφή απασχόλησης διαμορφώνεται ως εξής: (βλέπε γραφ.1,2)

Κλάδος SUPER MARKET :Σύνολο επιχειρήσεων 14

Απασχολούμενοι άνδρες 108 22 %

Απασχολούμενες γυναίκες 377 78 %

Σύνολο απασχολουμένων 485







Σύνολο απασχολουμένων 485 εκ των οποίων:

Πλήρη απασχόληση 379 78%

Μερική απασχόληση 106 22%


Είναι εμφανές ότι η μερική απασχόληση έχει αυξητικές τάσεις με ότι αυτό συνεπάγεται: μισή ασφάλιση, μισή αμοιβή. Μισή, αλλά η απασχόληση η πραγματική, είναι μεγαλύτερη από αυτή που φαίνεται στη σύμβαση πρόσληψης.

Στον Κλάδο των 2113 Εμπορικών Επιχειρήσεων τις περιοχής υπάρχει η παρακάτω κατάσταση. : (βλέπε γραφ.3,4,5)


Σύνολο επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό 427










Απασχολούμενοι άνδρες 389 41 %

Απασχολούμενες γυναίκες 571 59 %

Σύνολο εργαζομένων 960














Σύνολο απασχολουμένων 960 εκ των οποίων:

Πλήρη απασχόληση 838 87%

Μερική απασχόληση 122 13%















Τα ίδια περίπου προβλήματα εμφανίζονται και στον κλάδο εμπορικών επιχειρήσεων .

Σοβαρή παραβίαση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας μαύρη απασχόληση κακές αμοιβές.

Στο Κλάδο του Επισιτισμού η κατάσταση εμφανίζει ιδιαίτερο πρόβλημα στο πλήθος των επιχειρήσεων που εμφανίζουν ασφαλισμένους εργαζόμενους. (βλέπε γραφ.6,7)

Σύνολο επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό οι 207

Άνδρες εργαζόμενοι 228 39 %

Γυναίκες εργαζόμενες 353 61 %

Σύνολο εργαζόμενων 581














Σύνολο απασχολουμένων 581 εκ των οποίων:

Πλήρη απασχόληση 435 75 %

Μερική απασχόληση 146 25 %













Παρ΄ ότι ο κλάδος του επισιτισμού που συμπεριλαμβάνει καφετερίες, ταβέρνες, εστιατόρια, ταχυφαγεία, καφενεία, ξενοδοχεία θα έπρεπε να έχει πολύ περισσότερες επιχειρήσεις, φαίνεται ότι πολύ λίγες επιχειρήσεις απασχολούν προσωπικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία προκύπτει ότι οι επιχειρήσεις είναι πάνω από 1300 και το σύνολο επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό 207. (βλέπε γραφ.8):

















Εάν λάβουμε υπ΄όψιν ότι στην πλειοψηφία αυτού του κλάδου, απασχολούνται ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών της πόλης ανασφάλιστοι, προκύπτει ανάγλυφα το τεράστιο πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής.

Συμπερασματικά το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας, οι ελλιπείς έλεγχοι στην αγορά, δημιουργούν έντονο κίνδυνο να διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός της περιοχής μας.

Ολοκληρώνοντας τη μελέτη κρίνουμε ότι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να ενεργοποιηθούν όλοι οι μηχανισμοί της τοπικής κοινωνίας για την ανάπτυξη της περιοχής και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Βασική ευθύνη έχει η κυβέρνηση και η περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας που δεν προχωρούν στις αναγκαίες παρεμβάσεις για την υποστήριξη της περιοχής, την καταπολέμηση της ανεργίας και την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας.

Είναι βασική ανάγκη οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Υπουργείου Απασχόλησης να ελέγξουν ουσιαστικά την αγορά εργασίας.

Επιτέλους, η εφαρμογή του νόμου για ίδρυση ΕΥΠΕΑ / ΙΚΑ Δυτικής Μακεδονίας, που δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού, πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα, με την προϋπόθεση βέβαια να στελεχωθεί με το αναγκαίο προσωπικό και την απαραίτητη τεχνολογική υποστήριξη.

Από την άλλη πλευρά πρέπει να υπερασπίσουν οι εργαζόμενοι το δικαίωμά τους στην ασφάλιση και στην αμοιβή καταγγέλλοντας κάθε περιστατικό παραβίασης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας στις αρμόδιες υπηρεσίες στο Συνδικάτο και στο Εργατικό Κέντρο.

Ευχαριστούμε!