Πώς αμείβεται η 28η Οκτωβρίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων, (ΚΕ.Π.Ε.Α) του Εργατικού Κέντρου Νομού Κοζάνης, με αφορμή την Εθνική μας εορτή της 28 Οκτωβρίου κάνει γνωστό στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα της περιοχής πως διαμορφώνονται οι αμοιβές τους για τη συγκεκριμένη μέρα.

Πώς αμείβεται η 28η Οκτωβρίου:

Παρ΄ ότι η 28 Οκτωβρίου είναι μία από τις 6 εξαιρέσιμες εορτές του έτους έχει όμως το χαρακτήρα της προαιρετικής αργίας κατά την οποία η απασχόληση των μισθωτών ανήκει στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη. Φέτος η 28 Οκτωβρίου συμπίπτει να είναι μέρα Κυριακή, οπότε παίρνει το χαρακτήρα της υποχρεωτικής αργίας και ισχύουν τα εξής:

Οι επιχειρήσεις που δεν θα λειτουργήσουν την Κυριακή 28 Οκτωβρίου υποχρεούνται να καταβάλλουν μόνο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο τους, σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου (303/61), που δέχεται ότι το ημερομίσθιο της εξαιρετέας γιορτής οφείλετε και όταν η εορτή συμπίπτει με ημέρα Κυριακή.

Οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν την Κυριακή 28 Οκτωβρίου οφείλουν σε όσους απασχοληθούν τα εξής:

α) Σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο τόσα ωρομίσθια όσες και οι ώρες απασχόλησής τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιο τους για όσες ώρες απασχοληθούν. Επιπλέον θα πρέπει να χορηγηθεί αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης (ρεπό).

β) Σε όσους αμείβονται με μηνιαίο μισθό οφείλετε προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιο τους, για όσες ώρες απασχοληθούν και αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης, είτε πρόκειται για επιχειρήσεις που υπάγονται στις διατάξεις περί υποχρεωτικής αναπαύσεως την Κυριακή είτε για επιχειρήσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις αυτές. Ζήτημα καταβολής και αμοιβής ίσης με όσα ωρομίσθια πραγματοποιήσουν γεννάται μόνο όταν δεν χορηγηθεί αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΩΣ ΑΜΕΙΒΕΤΑΙ Η 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2007

Κοζάνη 22-10-2007

Προς :MME

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων, (ΚΕ.Π.Ε.Α) του Εργατικού Κέντρου Νομού Κοζάνης, με αφορμή την Εθνική μας εορτή της 28ης Οκτωβρίου κάνει γνωστό στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα της περιοχής πως διαμορφώνονται οι αμοιβές τους για τη συγκεκριμένη μέρα.     

Πώς αμείβεται η 28η Οκτωβρίου:

      Παρ΄ότι η 28η Οκτωβρίου  είναι μία από τις 6 εξαιρέσιμες εορτές  του έτους έχει όμως το χαρακτήρα της προαιρετικής αργίας κατά την οποία η απασχόληση των μισθωτών ανήκει στη διακριτική ευχέρεια  του εργοδότη. Φέτος η 28η Οκτωβρίου  συμπίπτει να είναι μέρα Κυριακή, οπότε παίρνει το χαρακτήρα της υποχρεωτικής αργίας και ισχύουν τα εξής:

Οι επιχειρήσεις που δεν θα λειτουργήσουν την Κυριακή 28η Οκτωβρίου υποχρεούνται να καταβάλλουν  μόνο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, το συνήθως καταβαλλόμενο  ημερομίσθιο τους, σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου (303/61), που δέχεται ότι το ημερομίσθιο της εξαιρετέας γιορτής οφείλετε και όταν η εορτή συμπίπτει με ημέρα Κυριακή.

Οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν την Κυριακή 28η Οκτωβρίου οφείλουν σε όσους απασχοληθούν  τα εξής:

α) Σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο τόσα ωρομίσθια όσες και οι ώρες απασχόλησής τους  και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιο τους για όσες ώρες απασχοληθούν. Επιπλέον θα πρέπει να χορηγηθεί αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης (ρεπό).

β) Σε όσους αμείβονται με μηνιαίο μισθό  οφείλετε προσαύξηση 75% που υπολογίζεται  στο νόμιμο ωρομίσθιο τους, για όσες ώρες απασχοληθούν και αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης, είτε πρόκειται  για επιχειρήσεις που υπάγονται στις διατάξεις περί υποχρεωτικής αναπαύσεως την Κυριακή  είτε για επιχειρήσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις αυτές. Ζήτημα καταβολής και αμοιβής ίσης με όσα ωρομίσθια πραγματοποιήσουν  γεννάται μόνο όταν δεν χορηγηθεί αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης.

 

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΣΧΟΛΙΚΗ ΑΔΕΙΑ

.                                                                                           ΚΟΖΑΝΗ,1-10-2007

 

                                           ΠΡΟΣ:ΜΜΕ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Tο ΚΕντρο Πληροφόρησης Εργαζόμενων και Ανέργων ΚΕ.Π.Ε.Α του Εργατικού Κέντρου  Νομού Κοζάνης εύχεται Καλή Χρονιά σε όλους τους μαθητές για το νέο σχολικό έτος 2007-2008 και ενημερώνει τους εργαζομένους της περιοχής για τη δυνατότητα χρήσης σχολικής άδειας που έχουν οι γονείς.

Ποιο αναλυτικά :Σχολική Άδεια 

      Οι εργαζόμενοι  που έχουν παιδιά  ηλικίας μέχρι 16 ετών τα οποία  παρακολουθούν μαθήματα στοιχειώδους ή μέσης εκπαίδευσης, μπορεί να απουσιάζουν ορισμένες ώρες ή ολόκληρη ημέρα από την εργασία τους για να επισκεφτούν το σχολείο των παιδιών τους. Η άδεια αυτή είναι με αποδοχές και φτάνει συνολικά μέχρι 4 ημέρες το χρόνο. Την παραπάνω  άδεια δικαιούνται και οι γονείς   με παιδιά στο νηπιαγωγείο. Νοείται βέβαια  ότι πρέπει να χορηγείται πάντοτε τμηματικά  και ποτέ για περισσότερο  από 1 εργάσιμη μέρα κάθε φορά. Η συγκεκριμένη άδεια δεν συμψηφίζεται  με τις άλλες άδειες που δίνονται στους εργαζόμενους.


ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ